Eplemost i eplekasse

Produksjonen

1. Mottak

Frukten leveres inn til fruktmottaket i storkasser à 300 kg. Etter utsortering vaskes frukten før den kvernes og slippes i en båndpresse. Her presses frukten mellom to bånd med høyt trykk – Fruktmosen siles ut gjennom båndene og samles i kar, før den pumpes i filter.

2. Filtrering

Filtrering foregår ved at ufiltrert masse vibreres ut, mens fruktmosten passerer og samles i buffertank. Herfra pumpes eplemosten enten til en lagringstank eller direkte til pasteurisering.

3. Pakking

Fruktmosten forvarmes før den kjøres gjennom pasteurisering der den slippes ut på ca. 80 grader. Den varme fruktmosten tappes direkte og forsegles. Etter nedkjøling pakkes mosten og det ferdige produktet merkes med holdbarhetsdato, klokkeslett for pakking og fruktsort.

Debio sertifisering

Epleblomstens produksjonsanlegg og produksjonsrutiner er Debio-godkjent for produksjon av økologiske varer.

Leiepresse

I tillegg til å presse vårt eget, har Epleblomsten helt fra starten latt fruktprodusenter fra nærområdet komme og få leiepresse. Nærmere 100 forskjellige eplebønder leverer inn sine egne epler til Sauar gard, og får tilbake sin helt egen eplemost. Siden vi sorterer for hånd og presser i små kvanta av gangen, kan vi presse hver eplesort for seg. Håndsortering gir oss full kontroll på hvert eneste eple, slik at det kun er de eplene vi mener gir den beste mosten som går i pressa. Minste kvanta ved leiepress er innlevering av 1 storkasse à 300kg. Dette gjør at leiepress, i tillegg til fruktprodusenter, kan passe for villaeiere og nabolag som går sammen for å fylle opp storkassa. Ta kontakt med markedsansvarlig Torunn Irene Vale på vårt hovednummer 402 22 210, eller epost post@epleblomsten.no for henvendelser knyttet til leiepress.

100% frukt

Etter pressing blir eplemosten kun grovfiltrert, slik at mest mulig av smak og næringsinnhold kommer dit den skal. Det betyr også at fargen på eplemost fra Telemark vil variere med eplesort. Noen vil være gulaktige, noen rødlige og andre mer gylne.