Eplemost i eplekasse

Produksjonen

1. Mottak

Frukten leveres inn til fruktmottaket i storkasser à 300 kg. Etter utsortering vaskes frukten før den kvernes og slippes i en båndpresse. Her presses frukten mellom to bånd med høyt trykk – Fruktmosen siles ut gjennom båndene og samles i kar, før den pumpes i filter.

2. Filtrering

Filtrering foregår ved at ufiltrert masse vibreres ut, mens fruktmosen passerer og samles i buffertank. Herfra pumpes eplemosten enten til en lagringstank eller direkte til pasteurisering.

3. Pakking

Fruktmosten forvarmes før den kjøres gjennom pasteurisering der den slippes ut på minimum 76 grader. Den varme fruktmosten tappes direkte og forsegles. Etter nedkjøling pakkes mosten og det ferdige produktet merkes med holdbarhetsdato, klokkeslett for pakking og fruktsort.

Debio sertifisering

Epleblomstens produksjonsanlegg og produksjonsrutiner er Debio-godkjent for produksjon av økologiske varer. Vi produserer i dag både økologisk eplemost fra Telemark og økologisk Solbærmost. Sistnevnte er en skikkelig vitaminbombe, proppfull av antioksidanter og C-vitamin.

Leiepresse

I tillegg til å presse vårt eget, har Epleblomsten helt fra startet latt bønder fra nærområdet komme og få leiepresse. Nærmere 75 forskjellige eplebønder leverer inn sine egne epler og får tilbake sin egen eplemost, noe som er veldig populært. For å være helt sikker på at eplesmaken bevares fra våre trær til ditt glass, har vi derfor valgt å presse eplene her på Sauar gard. Da har vi full kontroll på hvert eneste eple. Inn i pressa går bare de eplene vi mener gir den beste mosten. Siden vi sorterer for hånd og presser i små kvanta av gangen, kan vi også presse hver eplesort for seg.

100% frukt

Etter pressing blir eplemosten kun grovfiltrert, slik at mest mulig av smak og næringsinnhold kommer dit den skal. Det betyr også at fargen på eplemost fra Telemark vil variere med eplesort. Noen vil være gulaktige, noen rødlige og andre mer gylne.